Achter het bureau van ondernemers ontstaan de wildste ideeën, de mooiste campagnes en de meest begeerlijke producten. Maar achter die bureau’s vloeien ook tranen, vervloeken we onszelf en trekken we soms de haren uit ons hoofd. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, het is vaak ook putmeur en hoosbuien.

In Behind the Desk gaan we in gesprek met ondernemers en schijnen we de bureaulamp op datgene waar we nooit over praten. Dus weg met die instafilters en op tafel met de real talk. Dit keer maken we een uitzondering voor onze stagiaire Nikky (17). Deze jonge blom staat aan de vooravond van haar toekomst, inclusief alle (moeilijke) keuzes die daarbij komen kijken. Maar of ze daar ook moeite mee heeft? “Je moet wel.”

Je bent bijna klaar met je versnelde MHBO opleiding Marketing en Communicatie, en dan?

“Dan ga ik International Business studeren aan de Hogeschool Rotterdam. Eigenlijk wilde ik een tussenjaar in Amerika, maar dat gaat vanwege corona niet door. De opleiding die ik nu wil gaan doen biedt ook internationale stages, dus zo kan ik alsnog naar het buitenland.”

Dat klinkt als een doordacht plan. Was je er snel uit?

“Nee. Ik heb ook nog naar verschillende economische opleidingen gekeken en naar een opleiding tot vastgoedmakelaar. Het tussenjaar wilde ik gericht invullen met een taalcursus, zodat ik voorbereid ben op International Business, aangezien dat een Engelstalige opleiding is. Maar ik heb ook zitten twijfelen over een studie voeding en diëtiek of fysiotherapie. Maar dat is het allemaal niet geworden.”

Vind je het moeilijk dat je op zo’n jonge leeftijd al over je toekomst na moet denken? 

“Je moet wel. Ik voelde ook best wel de druk om na deze studie een plan te hebben. Ik wil namelijk nog niet aan het werk. Maar mensen verwachten wel dat je of gaat werken, of doorstroomt naar de hogeschool. Die druk heeft mijn keuze echter niet beïnvloedt, omdat het vrijwel vast stond dat ik een tussenjaar zou gaan nemen.”

Waar liep je tegenaan tijdens je zoektocht? 

“Het is momenteel allemaal online, waardoor je weinig idee krijgt van de opleidingen. Je hebt geen gevoel bij de studie, de school of bij de docenten. Daarbij kan je de studenten niet even aanspreken om ze wat vragen te stellen. Zo kom je minder makkelijk achter eventuele valkuilen.”

“Omdat ik sowieso aan de Hogeschool Rotterdam wil studeren, kon ik al wat gerichter zoeken. Maar er is zoveel keuze, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarbij blijft het natuurlijk altijd een gok.” 

Ik zie mezelf gewoon niet in deze branche werken.

Je volgende studie is iets heel anders dan Marketing en Communicatie. Heb je het idee dat je je tijd hebt verspild met deze opleiding?

“Nee, zeker niet. Ik denk dat ik mijn kennis mee kan nemen naar International Business. Daarbij denk ik dat ik nu meer weet en beter voorbereid ben, dan wanneer ik door was gestroomd naar de havo. Het is ook niet dat ik mijn huidige studie niet leuk vind, maar het is gewoon niet voor mij weggelegd. Ik zie mezelf gewoon niet in deze branche werken.”

Wat is je allergrootste droom?

“Stewardess worden bij de KLM. Mijn tante is stewardess en ik wilde altijd met haar mee. Toen ik net klaar was met de mavo, mocht ik met haar mee naar Boston. We sliepen toen samen in het stewardessenhotel. Daar werd ik echt gelukkig van. Ik ben ook van plan om daar werk van te maken, alleen kan ik pas solliciteren als ik 21 ben. Als ik aan de eisen voldoe en aangenomen word, kan ik een interne opleiding bij de KLM volgen.”

Het klinkt alsof je het helemaal uitgestippeld hebt.

‘’Ja, ik ben er druk mee bezig. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik straks na de zomervakantie en plan heb en weet wat ik ga doen. Daarbij vind ik het ook leuk om tijd en energie in mijn plannen te stoppen en alles uit te zoeken. Ik zie mezelf al door de gangen van de Hogeschool Rotterdam struinen. Dan ga ik stage lopen in Spanje, waar ik in het weekend lekker een borreltje op het terras kan drinken met mijn vrienden. Ik heb daar écht zin in en ik kijk er naar uit om alles over een andere boeg te gooien.” 

“En als ik dan na vier jaar afgestudeerd ben aan International Business, dan ben ik 21 en kan ik gaan solliciteren bij de KLM. Maar dan heb ik wél meerdere diploma’s op zak, waar ik altijd op terug kan vallen.” 

Nikky’s stage bij By Nik loopt deze maand op zijn eind. Wij hebben als bedrijf ontzettend veel van haar en van het hebben van een stagiaire geleerd. Daarbij bewijst haar loopbaan maar weer dat je je niet vast hoeft te houden aan plan A, als plan A niet voor jou is weggelegd. Het vereist juist lef om over te stappen op plan B, of zelfs plan K. Stiekem zijn we daarom heel trots op haar, dat ze op haar 17e al zulke keuzes maakt en stappen neemt. Daarbij zijn we benieuwd hoe zij over een aantal jaren op dit interview terugkijkt en of haar plannen zijn gelukt. Want onthoud: het enige constante is verandering.